CHECKLIST – Is jouw logo ready to go?

Je bent een nieuwe zaak begonnen of je hebt een rebranding op het oog. De eerste fase in het (re)branding-verhaal is natuurlijk het ontwerpen van een uniek logo. Maar waar moet een goed logo nu precies aan voldoen? Ik geef je een checklist mee om na te gaan of jouw logo ready to go is.

Straalt je logo de bedrijfswaarden uit?

Je hebt slechts één kans op een goede eerste indruk – en dat is meteen ook het hoofddoel van een logo. Het moet in een oogopslag tonen wie je bent en waar je voor staat. TIPMaak een omschrijving van je bedrijfsactiviteiten, markt, waarden en USP’s (unique selling points) en probeer dit om te zetten in beelden. Dit zijn elementen die je kunt laten terugkomen in je logo.

Is je logo afgestemd op de doelgroep?

Hoe wil je jezelf profileren tegenover je doelgroep en welk imago wil je opbouwen? Een logo moet het juiste type klant aantrekken. Heb je een zakelijke doelgroep voor ogen? Dan kan het logo vertrouwen en professionaliteit uitstralen. Heb je de consument voor ogen? Dan kan je meer inspelen op emotie en mag het ontwerp een tikkeltje speelser.

Is je logo eenvoudig genoeg?

Less is more – eenvoudige logo’s doen beter hun werk dan complexe logo’s. Men voegt vaak veel te veel details toe waardoor de kern van de boodschap niet meer overkomt. Je moet het logo in één oogopslag kunnen zien en herkennen. Zeker in tijden van Social Media, waar iedereen non-stop scrolt en slechts enkele seconden de tijd neemt om beelden te bekijken.

Is je logo flexibel inzetbaar?

Een goed logo is multifunctioneel. Het moet bruikbaar zijn op de verschillende digitale kanalen en soorten drukwerk, van Social Media tot stylo’s en autostickers, en dit zowel in kleur als zwart-wit. Daarom vermijd je best te kleine details en complex tekenwerk. Daarnaast moet een logo altijd opgemaakt worden als vector-bestand, zo verliest het zijn kwaliteit niet als je het gaat schalen.

Is je logo uniek en herkenbaar?

Jouw logo moet natuurlijk opvallen en ‘blijven plakken’. Mensen moeten in enkele seconden zien dat jij het bent en nadien moeten ze het ook kunnen onthouden. TIP: Zet de logo’s van je concurrenten eens op een rijtje en bepaal hoe jij jouw logo hierin kunt onderscheiden.

Nu je al mijn tips voor een goed logo hebt meegekregen, kan je zelf eens evalueren of jouw logo helemaal ‘market-proof’ is! Maar vergeet niet dat een logo heel persoonlijk is. Het is de stempel die je drukt op je activiteit en producten. Je moet er vooral zelf helemaal weg van zijn!

Wil je hulp bij het ontwerpen van een nieuw logo? Ik zet jouw verhaal om in een uniek, persoonlijk en helemaal op-en-top logo. Contacteer mij gerust voor meer informatie of een vrijblijvende prijsofferte.

unicque